Menu

Yogastijlen

Iedere Yoga les is gericht op het creëren van balans tussen lichaam en geest. Iedere les heeft een meditatief gedeelte, ademhalingsoefeningen, yoga houdingen en ontspanningselementen. Toch zijn er diverse uitgangsposities in te nemen qua behoeften en het kiezen van de juiste les, bij de juiste gemoedstoestand. Thema’s zoals hormonen, het bekken, maar ook dankbaarheid en compassie, kunnen de rode draad zijn in een les. Hierbij zet ik de bekendste Yogavormen op een rij.

Hatha Yoga

Deze yogavorm is hier in het westen de meest gebruikte basisvorm. Hatha Yoga kenmerkt zich door een serie houdingen langere tijd statisch vast te houden (+/-5 ademhalingen), veel staande houdingen. Houdingen gericht op het creeren van kracht, balans, souplesse en uithoudingsvermogen. Met de adem als bewuste factor ter ondersteuning en geleiding. Zonnegroeten kunnen onderdeel uitmaken van een Hatha yogales.

Ashtanga Yoga

Deze vorm wordt als alternatief ook wel Power- of Yang Yoga genoemd. Alleen is Ashtanga Yoga opgebouwd uit het volgen van een vaste serie houdingen. The Primary en Secundary series. Laat je deze volgorde los, dan kom je uit bij een willekeurige Yang, Power, Vinyasa of Yin Yang Yoga les. Waarbij een actieve adem (uyajji) gebruikt wordt om van de ene houding vloeiend in de andere houding te komen. Zonnegroet A en B komen in deze les regelmatig voor. Een intensieve en uitdagende vorm vaak meer gericht op de fysieke krachtige kant (work-out) van Yoga.

Yin Yoga, Birds Yoga

Yin Yoga is populair vanwege het ontspannen karakter van een les. Waarbij voornamelijk zittende houdingen gebruikt worden met vaak als nadruk het verzachten en versoepelen. De schouders, de wervelkolom en het bekken. Maar vergis je niet. Ondanks het gebrek aan fysieke inspanning kan deze vorm met momenten uitdagend zijn op mentaal/emotioneel vlak. De houdingen worden langere tijd vastgehouden (3-7 min) om op dieper niveau de zachte tissues te kunnen stretchen (bindweefsel en gewrichten). Waar vaak ook onverwerkte energieën en emoties opgeslagen zijn die zo vrijkomen. In een Yin les gebruiken we de houdingen om het lichaam en de geest te voelen en gewaar te worden. In deze les worden vaak Yoga props gebruikt.

Yoga Nidra

Deze vorm van Yoga wint razendsnel aan populariteit. Zeker als tegengeluid in een digitale maatschappij die 24/7 draait. Yoga Nidra wordt ook wel de ‘slaapyoga’ genoemd. Het lichaam wordt in totale ontspanning gebracht middels ondersteuning van yogaprops en dekentjes. Middels aanwijzingen wordt het lichaam en het bewustzijn tussen slapen en waken gebracht. Zodat de hersenactiviteit aanzienlijk verminderd wordt en de hersenen op een andere golflengte opereren. 20 minuten Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slapen!

Dru of Anusara Yoga

Deze vorm van Yoga richt zich meer op de spirituele kant van Yoga. Dru Yoga is ook wel de Yoga van het hart genoemd. Alle houdingen worden bewust uitgevoerd waarbij gevoelens, licht, vreugde en eenheid een belangrijke rol spelen. In deze les wordt extra aandacht besteed aan de brug tussen lichaam en geest. Hoofd en hart.

Kriya/ Chakra Yoga

Chakra Yoga richt zich met alle houdingen en ademhalingsoefeningen op een optimale energiestroom door alle energiecentra (chakra’s). Het openen en richten naar het licht. Ook kunnen affirmaties, mantra’s en chanting ingezet worden ter ondersteuning. Kriya Yoga heeft de nadruk op ademhalings- en reinigingsoefeningen.

Vini Yoga

Ook deze spirituele Yogavorm richt zich op de mindfulness kant van Yoga. De zintuigen, het bewustzijn en de adem krijgen een prominente rol bij het beoefenen van de houdingen. De houdingen ondersteunen hierbij een groter doel. Het geheel der dingen.

Pranayama of Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een actieve Yogavorm gericht op het ontwapenen van de potentie aan levensenergie die opgeslagen ligt in onze wortelchakra. Ingebeeld als een opgerolde slang die door aandacht en beoefening zich openbaart via de chakra’s. De nadruk ligt op actieve lichaamsbewegingen en activerende ademnhalingsoefeningen.

Wil je een Yoga sessie bijwonen? Schrijf je hier in!