Menu

Over mij

Eigenlijk heb ik me altijd geinteresseerd voor de psyche van de mens. En de werking van het bewustzijn. In contact met onszelf en met anderen. Interpersoonlijke communicatie en andere culturen, rituelen en tradities fascineren mij.

Sinds enkele jaren verdiep ik me ook voor het indrukwekkende bewustzijn van het lichaam. Iets wat hier in het westen amper aandacht heeft in de mainstream maatschappij. Maar wat met het groeiende percentage burn-out en leefstijlgerelateerde ziektebeelden steeds meer noodzaak wordt.

De laatste jaren merk ik op hoe ik meer en meer vanuit mijn hoofd en in routines ben gaan leven. Volgens een planning en hoe afgevlakt mijn gevoelsleven en zintuigen hierdoor raakten. Uiteraard heel prettig voor mijn comfortzone, orde, overzicht en vooral controle over mijn leven. Maar een dooddoener voor mijn levenslust en energielevel. Ik dacht steeds meer in de maakbaarheid van dingen, want als jij regie neemt over je leven bepaal jij de koers. Dat was lang mijn motto. Ik geloof nog steeds in regie nemen. Maar ik had 1 grote factor over het hoofd gezien.

We bepalen namelijk niet bewust zelf welke uitdagingen op ons pad komen. We bepalen wel hoe we daarmee om willen gaan. Maar wat bepaalt ons pad dan wel? Inmiddels weet en voel ik dat daar een web van onzichtbare verbindingen aan vooraf gaat. Maaar daar zal ik me hier niet te uitgebreid over uitlaten haha…

Sinds mijn twintiger jaren en na enkele grote lifechanging events, heb ik diverse geloofs- en levensovertuigingen bestudeerd om het leven te begrijpen. In hoofdlijnen delen ze allen overeenkomsten. In het boeddhisme, sjamanisme en het taoïsme vind ik vele antwoorden en vooral richtlijnen voor het leven en zelfonderzoek. In de positieve psychologie vind ik de juiste toon en de analyse van het brein en gedrag. Maar in de Yogafilosofie vond ik mezelf. Liefde voor mezelf. In de oude yogasutra’s en in het 8-voudige pad van Patanjali vind ik alles om de beste ik te zijn. De ik die accepteert, liefheeft, geduld en compassie kan opbrengen. En die zich kan verwonderen over de kleine dingen van het leven. Yoga is (heel) zijn. Mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch én spiritueel. In relatie tot mijn binnenwereld en de buitenwereld. Dat gevoel van thuiskomen ongeacht de uitdagingen op ons levenspad gun ik iedereen 🍀

My heart is open

I am aware

In me is a knowing

of Love

Namasté🙏

Rosa